Meten & monitoren

Bloeddruk meten

Het is van belang dat u regelmatig uw bloeddruk meet. Een te hoge bloeddruk is namelijk gevaarlijk. Met name omdat een te hoge bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Uw bloeddruk kunt u thuis meten met een bloeddrukmeter. Dit doet u volgens de volgende stappen:

  1. Een halfuur voor meting niet roken, koffie drinken of u enorm inspannen
  2. Meet de arm die u het minst gebruikt. Ontbloot uw arm en plaats de band ter hoogte van uw hart. Zorg dat er nog een duim tussen de band en uw arm passen.
  3.  Meet de bloeddruk terwijl u in een stoel zit. Zit rechtop met uw rug tegen de leuning. Zet beiden voeten naast elkaar op de grond. Leg de arm waarmee u meet relaxed op de leuning van uw stoel.
  4. Druk op de startknop. Praat niet terwijl de meting plaatsvindt. Neem 1 minuut rust en meet vervolgens opnieuw.
  5. Noteer de uitslagen. Zo kunt u makkelijk vergelijken wanneer u nog eens meet. Ook is het op deze manier makkelijker om resultaten met uw huisarts te bespreken.

 

In onderstaande tabel ziet u wat een normale -, lage- en hoge bloeddruk is:

Niveau bloeddruk Systolisch (bovendruk) Diastolisch (onderdruk)
Normaal 120 - 129 80 - 84
Hoognormaal 130 - 139 85 - 89
Licht verhoogd 140 - 159 90 - 99
Matig verhoogd 160 - 179 100 - 109
Ernstig verhoogd >180 >110

 

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk voelt u niet altijd. Bij een lichtverhoogde bloeddruk merkt u er vaak zelfs niks van., Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • kortademigheid
  • Rusteloosheid

Benieuwd hoe u uw bloeddruk kunt verhogen of verlagen? Klik hier!

Hartslag meten

Naast uw bloeddruk, zegt u hartslag ook iets over de gezondheid van uw hart en bloedvaten. Het is belangrijk dat u regelmatig uw hartslag meet om hartritmestoornissen tijdig op te sporen. Uw hartslag kunt u meten met een bloeddrukmeter met hartslagfunctie of een hartslagmeter. Volg hiervoor dezelfde stappen als bij het meten van uw bloeddruk. In rust is rond de 68 slagen per minuut normaal voor een man. Voor een vrouw is rond de 76 slagen per minuut een normale hartslag.

Hoge hartslag

Bij een hoge hartslag kunt u klachten hebben zoals hartkloppingen, minder goed kunnen inspannen, licht gevoel of duizeligheid en flauwvallen. Een hoge hartslag kan gevaarlijk zijn wanneer u deze ervaart in rust of wanneer uw hartslag al heel snel oploopt bij geringe inspanning. Wanneer u zich zorgen maakt over uw hartslag neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Hartslag en bloeddruk

Uw hartslag en bloeddruk beïnvloeden elkaar constant. Wanneer uw bloeddruk laag is, moet uw hart namelijk harder werken om toch genoeg bloed door uw aderen te laten stromen. Dit kan voor een te hoge of onregelmatige hartslag zorgen. Andersom kan het zo zijn dat uw bloeddruk hoog is. Op termijn kan dit ervoor zorgen dat uw hartweefsel dikker wordt en uw hartslag lager wordt. Neem contact op met de huisarts wanneer u langdurig een hoge bloeddruk meet.

Saturatie meten

Saturatie is de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Uw lichaam heeft voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk om uw saturatie regelmatig te meten. Uw saturatie kunt u meten met een saturatiemeter. Meet uw saturatie volgens de volgende stappen:

  1. Reinig uw handen. Vuil of zweet kan namelijk de uitslag beïnvloeden.
  2. De meting van het saturatiegehalte gaat normaal gesproken door het knijpmechanisme te bevestigen aan uw vingertop. Het resultaat kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld nagellak, eelt, nepnagels of hele koude vingers. Wanneer dit het geval is kunt u de meter ook bevestigen aan uw oorlel of uw teen.
  3. Lees het resultaat op de display. Een normale saturatie van een gezond persoon ligt tussen de 95 en 100%. Wanneer u lijdt onder een ademhalingsziekte kan de saturatie lager uitvallen.
  4. Wijkt de uitslag af van een normaal beeld? Meet dan een andere vinger, teen of oorlel. Licht een dokter in wanneer de uitslag nog steeds afwijkt. Is de saturatie onder de 90% en voelt u zich kortademig, moe of futloos? Wacht dan zeker niet en licht direct een dokter in.

Lage saturatie

Uw saturatie is te laag onder de 95%. Wanneer dit het geval is bij u kunt u last hebben van kortademigheid en een futloos gevoel. Wanneer u deze symptomen ervaart, is het handig om uw saturatie te meten. Wanneer u inderdaad een te laag saturatie niveau heeft kan het helpen om uw leefstijl aan te passen. Beweging, gezond eten en voldoende water drinken kan al een hoop helpen. In sommige gevallen is echter meer nodig. Is uw saturatie onder de 90%? Neem dan sowieso contact op met uw huisarts.

Temperatuur opmeten

Wanneer u verwacht koorts te hebben, kunt u uw lichaamstemperatuur opmeten. Het is dan belangrijk om te weten of u een hoge of een lage koorts heeft. Een lage koorts is bij een lichaamstemperatuur tussen 38 en 40 graden Celcius. Een hoge koorts begint vanaf 40 graden. Er zijn een aantal mogelijkheden om uw temperatuur op te meten:

  • De betrouwbaarste manier om uw temperatuur te meten is in de anus. Daarbij kan de Omron Digitale Thermometer met Flexibele Tip u helpen. Deze kan ook meten in de mond en onder de oksel, echter zijn deze metingen foutgevoeliger. Onder de oksel is de temperatuur 0,5 – 1,5 graden Celcius lager. In de mond is de temperatuur 0,3 – 0,8 graden Celcius lager.
  • Er zijn ook thermometers die in het oor de temperatuur kunnen meten. Bijvoorbeeld de Omron Gentle Temp 521 Infrarood Oorthermometer.
  • Heeft u liever een thermometer die de temperatuur meet van het voorhoofd? Kies dan bijvoorbeeld de Fora voorhoofdthermometer.

Koorts

Uw lichaam maakt koorts voor de bestrijding van een bacterie of een virus. Bij een hogere temperatuur van het lichaam kan uw lichaam namelijk meer afweerstoffen aanmaken. Koorts is dus een goede reactie van het lichaam. Bij koorts horen de volgende symptomen:

  • Lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger
  • Gloeiende en roden wangen
  • Een gloeiend voorhoofd
  • Koude rillingen
  • Moeite met concentratie
  • Zweten
  • Verminderende eetlust
  • Hoofdpijn

 

Wanneer u koorts heeft kan u een aantal dingen doen:

 

  • Drink genoeg: Bij koorts is de kans groter dat het lichaam uitdroogt. Drink dus elke dag 2 liter of meer. Heeft u ziekte waardoor u minder vocht mag drinken? Overleg dan met uw huisarts.
  • Doe dunne en losse kleding aan die losjes rond u lichaam zit. Zo kan uw lichaam de warmte makkelijker kwijt.
  • Een koude of natte doek op de huis is vaak prettig als u het warm heeft.
  • Neem genoeg rust. Dit betekent niet dat u de hele dag in bed hoeft te liggen. U mag ook gerust naar buiten als u dat wil.
  • Medicijnen zijn niet nodig om de koorts te verlagen. Wanneer u zich ziek voelt kunt u een paracetamol nemen. Het is prima wanneer de koorts niet omlaag gaat. De paracetamol is alleen bedoelt om de pijn weg te nemen. Koorts is namelijk nodig voor de bestrijding van de bacterie of virus.

Koorts en hoge hartslag

Wanneer uw lichaam koorts maakt, moet het ook harder werken. Dit kan als gevolg hebben dat uw hartslag omhoog gaat tijdens koorts. In principe is een hogere hartslag dus een logisch gevolg van koorts.

Geen producten gevonden voor deze selectie.