- Categorie
Incontinentiemateriaal

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal
Wel type incontinentie je ook hebt, of wat de oorzaak ook is: we hebben verschillende soorten incontinentiemateriaal van TENA. Voor lichte tot zwaardere incontinentie. Net wat bij je past. Incontinentieverbanden van TENA helpen je droog, zeker en geurvrij te blijven. Zowel voor mannen als voor vrouwen. En weet je? We verzenden het in een neutrale doos. Wel zo fijn.
Bekijk hier TENA incontinentiemateriaal voor vrouwen of bekijk hier TENA incontinentiemateriaal voor mannen
Meer weten over incontinentiematerialen? Lees dan nog even verder!
Absorberende producten ter bescherming van ongewenst urineverlies
Welke vorm van incontinentie u ook heeft, het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief uitstekend product dat past bij uw ongemak. Het moet er niet alleen voor zorgen dat er vocht wordt opgenomen en uw huid droog blijft, maar het moet ook comfortabel zijn om te dragen. Uiteindelijk gaat het erom dat de kwaliteit van uw leven dusdanig verbetert dat het (weer) mogelijk is om het leven te leiden zoals u dat graag wilt.
Welk incontinentieproduct voor u geschikt is, hangt af van de hoeveelheid ongewild urineverlies en dus ook het vermogen van het incontinentiemateriaal om de urine op te nemen zonder dat er lekkage ontstaat. Zo is een inlegger meestal al voldoende wanneer er sprake is van licht urineverlies. Incontinentieondergoed als een slip of een broekje is een meer voor de hand liggende keuze wanneer iemand heeft te maken met matig tot zwaar urineverlies.
Eerst uitproberen?
Verschillende merken waaronder TENA bieden vaak proefpakketten aan. Deze worden gratis en discreet verpakt en naar uw adres opgestuurd. Door eerst een of meerdere absorberende incontinentieproducten uit te proberen, kan iedereen zelf bepalen welk materiaal het beste bij hem of haar past.
Wat zijn de meest gebruikte incontinentiematerialen?
Luiers voor volwassenen: Wie denkt aan urineverlies zal direct een link leggen met de luier voor een baby. Dat maakt het een wat beladen term. Veel volwassenen zitten nu eenmaal niet te wachten op een associatie met een nog maar net geboren kind. Vandaar dat de luier ook vaak gewoon slip of pants wordt genoemd.
Over het algemeen geldt voor deze luiers dat de urine wordt geabsorbeerd door kleine witte korrels, die bekend staan onder de naam SAP (super absorberende polymeren). Deze korrels, die zijn verspreid in een laag watten, hebben het vermogen om snel een grote hoeveelheid urine op te nemen. Het vocht wordt vervolgens omgezet in een gel en houdt ook onder druk de urine vast. SAP is zo sterk dat n theelepeltje korrels al genoeg is om een halve liter water te absorberen. Omdat de SAP-korrels ook in staat zijn om de ammoniak uit de urine te neutraliseren, worden bovendien nare geurtjes voorkomen.
De verschillende incontinentieproducten worden gekenmerkt door een buitenzijde die de urine tegenhoudt, waardoor het daar altijd droog blijft. De binnenkant heeft juist een laagje dat snel vocht doorlaat zodat dit snel kan doorstromen naar de wattenlaag en opgenomen door de absorberende SAP-korrels.
Slips: De slip wordt, net zoals bij de baby luier, op de heup vastgezet. U kunt in principe zelf bepalen hoe strak je ze om het lichaam doet. Uiteraard is het van belang dat ze perfect aansluiten op het lichaam. Dus dankzij de sterke plakstrips blijven ze goed op de juiste plek zitten. Daardoor is de kans dat er urine weglekt erg klein. Dit type luier kan behoor veel vocht opnemen.
Incontinentiebroekjes: In pants of een luierbroekje kunt u zo instappen. Ze lijken wat dat betreft op normaal ondergoed met dat verschil dat u ze na gebruik direct weggooit. Het is daarom een populair hulpmiddel bij incontinentie. Dankzij een sterk elastiek aan de bovenkant en rond de benen, sluit het broekje uitstekend aan op het lichaam. Deze incontinentiebroekjes zijn duurder dan slips. Dit komt onder meer omdat hier elastiek in is verwerkt. De broekjes zijn evenals slips voorzien van een wattenlaag met SAP. Ook zijn ze, zoals bijvoorbeeld de Albena pants, dermatologische getest.
Inleggers: Voor vrouwen zijn inleggers eigenlijk heel normaal. De stroken die zijn voorzien van een absorberend materiaal legt u zelf in het ondergoed, net zoals u dat doet met maandverband. De inleggers zijn vooral geschikt wanneer het urineverlies of de ontlasting beperkt is tot kleine hoeveelheden. De naamTena Lady klinkt veel mensen waarschijnlijk bekend in de oren. Het zelfde merk brengt ook inleggers voor mannen op de marktTena for Men. Mannen zullen, zeker in het begin, wat meer moeite hebben om een inlegger in hun ondergoed te doen. Ze zijn dit tenslotte helemaal niet gewend. Toch zal het overgrote deel niet lang twijfelen om te kiezen voor de voordelen die 'het droog houden' met zich meebrengen.
De inleggers voor mannen zijn trouwens helemaal op het mannelijk lichaam afgestemd. Zij zijn vooral gebaat bij een goede bescherming aan de voorkant. Daarom is het verband ter hoogte van de penis breder en hoger of zelfs anatomisch voorgevormd.
Matras beschermers: hoewel er dus voldoende materiaal voorhanden is om uzelf zo goed mogelijk te beschermen, nemen mensen vaak ook het zekere voor het onzekere. Het kan gebeuren dat u zoveel vocht verliest dat zelfs het beste materiaal hier niet tegen is opgewassen. De slip of broekje raakt verzadigd waardoor de urine kan doordringen tot de matras. Door het gebruik van bed onderleggers, op of onder het hoeslaken, is het mogelijk om de matras te beschermen. Er zijn zowel onderliggers beschikbaar of eenmalig gebruik als ook afwasbare onderleggers. Beide hulpmiddelen dragen ertoe bij dat ook de nacht zo normaal mogelijk verloopt voor iedereen die last heeft van incontinentie.
Verschillende factoren bepalen de keuze
Welk incontinentiemateriaal voor u het beste is, hangt van verschillende factoren af. Incontinentie komt zowel voor bij mannen als vrouwen. Er zijn dan ook diverse incontinentieproducten ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op het geslacht. Daarbij is er rekening gehouden met de anatomie van het mannelijk en vrouwelijk lichaam. Zo bieden sommige producten die speciaal zijn gemaakt voor de man bijvoorbeeld extra bescherming aan de voorzijde.
Naast het feit of u man of vrouw bent, speelt ook het type incontinentie een rol bij de keuze van het juiste product. In welke mate is er sprake van urineverlies? Uiteraard is ook de persoonlijke leefstijl van belang. Zo zal een actief persoon die er graag en regelmatig op uit trekt, weer andere maatregelen moeten treffen dan iemand die liever zoveel mogelijk thuisblijft.
Voorkomen van huidirritatie bij urineverlies
Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, wordt in eerste instantie al snel gekozen voor de traditionele hulpmiddelen als inlegkruisjes of maandverband. Wie echter dagelijks last heeft van druppels zal al gauw merken dat deze hulpmiddelen niet voldoende zijn. Ze zijn namelijk niet gemaakt om veel vocht op te slaan. Wanneer de huid continu vochtig is, leidt dat al snel tot irritatie. Ook bij een grote hoeveelheid urine gaat de huid, wanneer niet het juiste materiaal wordt gebruikt, irriteren. Dat gebeurt vooral wanneer er lekkage optreedt. Omdat urine niet alleen uit water maar ook uit afvalstoffen (zouten en zuren) bestaat, heeft dit, wanneer de huid hieraan wordt blootgesteld, vochtletsel tot gevolg.
Lekkage is dus niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de huid. Deze gaat irriteren, kleurt rood en er ontstaan pijnlijke plekken die bij voortdurende lekkage nauwelijks zijn te genezen. Om huidirritatie te voorkomen, moet u dus kiezen voor incontinentiemateriaal dat de kans op lekkage tot een minimum beperkt en ervoor zorgt dat de huid droog blijft.
Vochtafstotende crème
Wanneer er onverhoopt toch lekkage is geweest, moet u de huid direct reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met speciaal hiervoor bestemde kant-en-klare wasdoekjes of gewoon met water en zeep. Is de huid schoon, smeer het dan in met een vochtafstotende crème. Dat zorgt voor extra bescherming.
Tenslotte:
Incontinentiematerialen, zoals bijvoorbeeld urinalen, zijn er in allerlei maten en soorten en speciaal ontwikkeld voor mannen, vrouwen en kinderen. In dit artikel heeft u geleerd hoe merken als TENA, Attends en Abena incontinentieproducten maken die dankzij de sterk absorberende SAP-korrels heel veel vocht kunnen opnemen. Bovendien zijn ze dermatologisch getest waardoor de kans op huidirritatie laag is.
Leven met incontinentie is best vervelend, maar gelukkig is er een ruim aanbod van incontinentieproducten voorhanden die u helpen om de leefstijl die u wenst zoveel mogelijk te kunnen handhaven.