Bedhekken & bedbeugels

Bedbeugel of bedhek?

Bedbeugels en bedhekken kunnen allebei dienen als bedsteun. Ze kunnen u hulp bieden bij het in en uit bed stappen. Ze geven een stukje comfort terug en verkleinen daarbij het risico op valpartijen. Ze kunnen ook ondersteuning bieden als u in bed ligt en wilt in bed draaien.

Daarnaast voorkomen met name bedhekken dat u tijdens het slapen uit bed valt. Voor bedhekjes is dit dan ook de primaire functie. Een bedbeugel vaker wel geschikt om te voorkomen dat u uit bed valt, maar niet altijd geschikt voor. Het primaire doel van bedbeugels is dan ook op steun te bieden bij het in en uit bed stappen.

Heeft u alleen ondersteuning nodig bij het in en uit bed stappen of omdraaien in bed? Dan is een bedbeugel voldoende. Wilt u daarnaast ook de zekerheid dat u niet uit bent gaat vallen tijdens het slapen? Dan is een bedhekje de beste keuze voor u.

Bedhek voor volwassenen

Bedhekken voor volwassenen zijn natuurlijk iets anders dan bedhekjes die gebruikt worden bij kleine kinderen. Desondanks is het hoofdoel hetzelfde. Een bedhek voor volwassenen moet voorkomen dat degene in bed uit bed rolt en op de grond valt.

Een bedhek voor volwassenen dient tevens ook als sta-op-hulp. Wanneer u moeite heeft met het in en uit bed komen of als u wel eens uit bed valt, biedt een bedsteun of bedhek veiligheid in bed en hulp bij het opstaan. Een bedhek bevorderd ook meteen de mobiliteit bij ouderen. Een bedhek kan namelijk ook gebruikt worden om uit bed te komen. Vooral bij ouderen kan dit een meerwaarde zijn.

Uitvalbeveiliging bed bij volwassenen

Uitvalbeveiliging bij bedden voor volwassenen is nodig indien iemand vaker uit bed valt of wanneer iemand bang is dat dit gaat gebeuren. Ouderen zijn wat kwetsbaarder waardoor valpartijen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Ook kan onrustig slapen leiden tot een uit bed vallen. Een bedhek kan dit vermijden en kan dienen als uitvalbeveiliging bij bedden voor volwassen.

Enkele bedbeugel of dubbele bedbeugel?

Of een enkele of een dubbele bedbeugel, of bedsteun, geschikt is voor u, hangt van een paar factoren af. Indien u met uw partner in een tweepersoonsbed slaapt, heeft u in principe alleen een bedsteun nodig aan uw zijde. Een enkele bedsteun voldoet dan. Dit geldt ook voor als u alleen in een bed slaapt en het bed staat met één zijkant tegen de muur, mits u de bedsteun niet nodig heeft voor omdraaien in bed.

Slaapt u alleen in bed? Dan is het wellicht handig om een bedbeugel aan beide zijden van het bed te hebben. Ook als uw de zijkanten van uw bed los staan van de muur is een dubbele bedbeugel is een goede optie. Een dubbele bedbeugel is overigens over het algemeen geschikt voor eenpersoonsbedden en tweepersoonsbedden. De meeste zijn namelijk instelbaar van 98 cm tot 143 cm. Zie hieronder een voorbeeld van een enkele bedsteun en een dubbele bedsteun:

Enkele bedsteun of dubbele bedsteun

Inklapbaar en verstelbaar bedhek

Indien het primaire doel het niet uit bed vallen is, dan is het Verstelbaar Bedhek van Stander een echte topper. Dit bedhek is geschikt voor alle bedden, mits het bed geen bedplank heeft waar het matras te diep invalt; het Verstelbaar Bedhek zal dan niet meer naar beneden geklapt kunnen worden. Dit bedhek is uitschuifbaar in drie verschillende breedtes en kan zo op de persoonlijke behoefte worden afgestemd. Het Safety Bedhek dient ook ter voorkoming van valpartijen en ten tweede als extra steun bij het tot zit komen of bij het in en uit bed stappen. Het Safety Bedhek heeft een strak design en kan ook naar beneden geklapt worden om vrij uit bed te kunnen stappen.

Let er wel op dat voor alle bedhekken en -steunen geldt dat als het bed een verstelbare bodem heeft, deze bevestigd moeten kunnen worden op een gedeelte dat niet versteld wordt en horizontaal blijft. Als het doel is om hulp te krijgen bij het in en uit bed stappen, dan kan er gekozen worden voor een bedsteun of bedbeugel. Sommige bedsteunen kunnen worden ingeklapt, zodat deze bijvoorbeeld mee op reis genomen kunnen worden. Daarnaast biedt het merk Stander bedsteunen en bedhekken die zeer gebruiksvriendelijk zijn. Zo hebben deze allen een opberghoes die over de steun kan worden geschoven, waarin spullen opgeborgen kunnen worden en zo dicht bij de hand zijn. Dit zorgt voor een comfortabel en veilig gevoel in bed.

Bedhek en beudbeugels voor boxspring

Eigenlijk zijn alle bedhekken en bedsteunen geschikt voor boxsprings en bedden zonder bed ombouw. Wel zijn er een aantal bedsteunen en bedhekken speciaal gemaakt voor boxsprings zoals de Bedsteun Mobility. Deze is enkel geschikt voor boxsprings en bedden zonder bed ombouw. De zwenkbare handgreep van de Bedsteun Mobility zorgt ervoor dat men nog gemakkelijker in en uit bed kan stappen. Deze steun fungeert ook als hekje als men bang is om uit bed te vallen. Indien een handvat voldoende is, is de Bedcane Ergonomische Bedsteun een handige bedbeugel. De Bedcane Ergonomische Bedsteun is in hoogte verstelbaar en geschikt voor boxsprings en bedden zonder bed ombouw.

Wanneer men de bedsteun graag wilt meenemen op reis, zijn de Bedsteun Advantage en de Bedsteun Econorail ideaal. Deze zijn lichtgewicht, eenvoudig op te klappen (Bedsteun Advantage) of uit elkaar te halen (Bedsteun Econorail).

Hulpmiddelen om uit bed te komen

Naast de bedhekken zijn er ook nog andere hulpmiddelen die kunnen helpen om uit bed te komen. Zoals de transferbeugels, deze worden vaak in zorginstellingen ingezet. Zo is de Bedbeugel Easyleaver geschikt voor boxspring bedden en bedden zonder bed ombouw. De Transferbeugel Easyrail is juist speciaal voor bedden met een bed ombouw waar het matras in valt. Deze is ook verkrijgbaar in een dubbele uitvoering: Transferbeugel Easyrail Dubbel. Geschikt voor zowel één- als tweepersoons bedden, doordat de Transferbeugel Easyrail Dubbel in breedte verstelbaar is.

Een type bedbeugel is de Home Bedsteun. Deze is voorzien van pootjes die op de grond staan en biedt veiligheid in en rondom het bed. De Bedsteun Home is geschikt voor boxspring bedden en bedden zonder bedombouw. De Bedsteun Econorail is ideaal voor op reis, deze past op elk bedtype en wordt met een veiligheidsriem aan het bed bevestigd.

Een ander soort hulpmiddel dat ook het gaan zitten en liggen vergemakkelijkt is de Bedtouwladder. Zie hiervoor de Bedtouwladder. Deze bedtouwladders worden vastgemaakt aan het voeteneinde van het bed. Ook kan een rugsteun vaak uitkomst bieden. De Rugsteun is in zes verschillende hoogtes instelbaar en kan gemakkelijk worden opgeborgen. Wilt u een bedhek kopen maar u weet niet welke, Hulpmiddelwereld helpt u graag!

Onrusthekken

Het onrusthek is een andere benaming voor bedhek. Deze term wordt voornamelijk gebruikt in de medische wereld. Deze onrusthekken dienen aangebracht te worden indien er een gevaar bestaat tot uit bed vallen. Door deze hekken aan te brengen wordt de situatie weer veilig. Mocht het niet mogelijk zijn om een onrusthek op uw bestaande bed te plaatsen, dan is het misschien interessant om te kijken voor een seniorenbed of een hoog laag bed. Onrusthekken kunnen in alle soorten situaties geplaatst worden. Ze zijn ook geschikt voor mensen met dementie. Kijk voor alle dementie hulpmiddelen op onze dementie winkel pagina. 

Buiten dat u zich veilig moet voelen in uw bed is het bedhek ook functioneel om doorliggen te voorkomen. U kunt zich bijvoorbeeld optrekken aan het bedhek om te gaan zitten of om te gaan verliggen in bed. Het langdurig in een en dezelfde houding zitten of liggen kan namelijk decubitus veroorzaken, een beschadiging van de huid. Door een bedhek te plaatsen kan dit voorkomen worden.

Onze bedhekken worden aanbevolen door ergotherapeuten. Wilt u geadviseerd worden over het soort bedhek dat het beste bij uw situatie past? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Geschreven door Gwen van Dinther, ergotherapeut

Geen producten gevonden voor deze selectie.