Glijzeilen
Verschillende glijzeilen
Wij hebben verschillende glijzeilen in ons assortiment. Het Glijzeil Blokkering heeft bijvoorbeeld een antisliplaag om ongewenste bewegingen te voorkomen en heeft daarnaast een waterafstotende, ademende toplaag. Hierdoor kan deze ook onder de persoon blijven liggen en hoeft deze niet steeds verwijderd te worden. De Satinsheet 2D Maxi Corner is een zeil dat speciaal is ontworpen om permanent in bed te laten liggen. Deze kan ook zowel zelfstandig als geassisteerd worden gebruikt. Door het elastiek op de hoeken is het bed zeer eenvoudig en snel op te maken. De remstroken zorgen voor de veiligheid zodat de persoon niet uit bed kan glijden.
Hoe gebruik je een glijzeil?
Glijzeilen zijn goede transferhulpmiddelen, maar ze zijn niet eenvoudig in gebruik. Door de volgende stappen door te lopen kunt u de glijzeilen op de meest veilige en ergonomische manier aanbrengen:
Stap 1
Zet het bed op de juiste werkhoogte. Aan de zijde waar u niet staat zet u een bedhek omhoog zodat de persoon niet op het bed valt. Geef duidelijk aan wat u gaat doen.
Stap 2
Kantel de persoon naar u toe en spreid het glijzeil uit achter de rug van deze persoon en stop het in onder de rug (ter hoogte van schouders en heupen. Dit zijn de zwaartepunten en contactplaatsen met het matras).
Stap 3
Kantel de persoon terug op zijn rug op het glijzeil en trek het glijzeil voorzichtig en rustig onder de persoon. Houd hierbij je handen en polsen goed vlak en ontspannen, zodat je niet met je knokkels langs de rug van de persoon komt. Zorg ervoor dat het glijzeil glad onder de persoon ligt. Mocht het glijzeil nog niet glad liggen, kunt u het recht trekken door de persoon eventueel nog eens van u af te kantelen, maar meestal is dat niet nodig.
Bij zwaardere personen kunt u vragen aan deze persoon om mee te helpen. Mocht dit niet nodig zijn zorg er dan voor dat u altijd nog iemand bij u heeft die kan helpen om de persoon te kantelen.
Bij wie breng je een glijzeil aan?
Bij mensen die vrijwel volledig passief en hulpbehoevend zijn en bij mensen die deels mee kunnen helpen gebruik je een glijzeil. Dit zijn mensen met een lage mobiliteitsklasse. Deze mensen liggen vaak langdurig in bed en kunnen zich niet zelfstandig verplaatsen.
Voorkom veelgemaakte fouten met het werken met een glijzeil:
- Het omhoog zetten van de bedhekken wordt vergeten. De bedhekken moeten omhoog gezet worden; anders is de handeling gevaarlijk voor de cliënt.
- Het eigen lichaamsgewicht wordt te weinig gebruikt. Gebruik je eigen lichaamsgewicht; doe je dit te weinig dan kost de handeling je teveel kracht en kunt u eventueel last krijgen van uw rug.
- De schouders worden opgetrokken. Werk niet met opgetrokken schouders, maar ontspan ze; dit verkleint de kans op nek- en schouderklachten.
- Bewegingen worden te snel ingezet. Zet bewegingen niet te snel in; rustig bewegen is veel beter voor jou en voor de cliënt.
Let op
- Glijzeilen zijn bedoeld om een persoon in bed te verplaatsen, gebruik dit daarom nooit om deze persoon vanuit het bed naar elders, zoals een rolstoel, te verplaatsen. Dit kan gevaarlijk zijn. Het kan daarnaast wel gebruikt worden om de persoon van een liggende positie in een andere liggende positie over te plaatsen, zoals van bed naar douchebrancard.
- Het is belangrijk dat de persoon die met de glijzeilen werkt kennis heeft van het product en de toepassingen. Onze informatie kan uw kennis over glijzeilen vergroten.
- Laat een glijzeil niet slingeren of op de grond liggen. Deze zeilen zijn zo glad dat een stap op het glijzeil u kan laten vallen.
- Met een glijzeil mag u nooit een persoon tillen. De zeilen zijn bestand tegen trekkracht, maar absoluut niet tegen draagkracht.
Wordt een glijzeil vergoed?
Een glijzeil wordt niet vergoed. Deze dient zelf gefinancierd te worden.