Transferhulpmiddelen
Veiligheid bij Transfers
Wanneer u als verplegend personeel of mantelzorg een patiënt moet verplaatsen, kan dit vaak veel belasting op uw rug geven, bijvoorbeeld als u een patiënt van zijn bed in een rolstoel helpt. Daarom is het erg belangrijk om een van onderstaande transferhulpmiddelen te gebruiken. Dit om uw lichaam te ontlasten en de veiligheid voor de patiënt te bewaken. De zelfredzaamheid van patiënten zal met behulp van deze hulpmiddelen ondersteund worden. Transferhulpmiddelen zijn gemaakt om een veilige en comfortabele transfer- en positioneringshandeling te waarborgen.
Transferplanken
Een transferplank is een hulpmiddel die ervoor zorgt dat de ruimte tussen de ene plek, zoals bed, stoel of toilet en de plek waar de persoon naar verplaatst moet worden overbrugt wordt door deze plank. Door een transferplank te gebruiken wordt de overgang van bijvoorbeeld liggen naar zitten eenvoudiger gemaakt.
Hoe werkt dit?
De transferplank wordt gelegd tussen de plek waar de patiënt zich bevindt en de plek waar de patiënt naartoe verplaatst wil worden. De patiënt gaat zitten op de transferplank en schuift zitten (eventueel met hulp) naar de andere kant van de plank. De patiënt dient hierbij wel voldoende armkracht te hebben en rechtop te kunnen blijven zitten.
De transferplanken van Banana zijn er in verschillende vormen. De boemerang-vorm maakt het mogelijk om met of zonder hulp zittende transfers te maken. Door de vorm wordt dit eenvoudiger. Daarnaast hebben deze transferplanken handvaten welke zorgen voor steun en veiligheid tijdens het maken van de transfers.
Draaischijven
Een draaischijf vergemakkelijkt de verplaatsing van de ene naar de andere plek doordat de draaischijf meedraait en hierdoor wordt het verplaatsen eenvoudiger. Hiernaast zorgt de draaischijf er ook voor dat de rug van de verzorgende minder belast wordt bij het verplaatsen. De draaischijf kan namelijk heup- en rugpijn verlichten, hij draait soepel en gemakkelijk 360 graden rond. De draaischijven zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Tevens kan er ook gekozen worden voor een draaikussen. Dit zorgt voor een comfortabele en goede zit.
Glijzeilen
Een glijzeil is een ideaal hulpmiddelen bij het positioneren in en om het bed. Een glijzeil heeft aan de binnenzijde een zeer glad oppervlak waardoor het schuiven hiervan makkelijk gaat. Door gebruik te maken van een glijzeil wordt het schuren langs de huid beperkt en worden de werkzaamheden van de verzorgende vergemakkelijkt.
Het aanbrengen van een glijzeil
- Zorg voor een juiste werkhoogte
- Zorg dat de patiënt naar u toe ligt (op zijn zij) en spreid het glijzeil achter de rug van de patiënt uit en stop het onder de rug van de patiënt (bij de schouders en heupen).
- Kantel de patiënt terug op de rug op het glijzeil en trek het glijzeil voorzichtig onder de patiënt waar nodig. Let erop dat het glijzeil goed onder de patiënt ligt.
Het gebruiken van een glijzeil
U kunt tijdens het gebruiken van een glijzeil kiezen of u de patiënt duwt of een handeling waarbij u trekt. Geef tijdens het trekken een voorzichtige beweging aan het glijzeil. Trekken is meer belastend voor uw lichaam dan duwen. Om ergonomische gezondheidsredenen heeft duwen de voorkeur.
Het verwijderen van een glijzeil
Het verwijderen van een glijzeil is geen gemakkelijke klus. Probeer uw hand door het glijzeil heen te steken en binnenstebuiten het glijzeil onder de patiënt weg te trekken. Op deze manier maakt u gebruik van de glijeigenschappen en is het niet nodig om de patiënt te kantelen.
De Trans-Slide en Trans Slide Tri-Clean glijzeilen maken het verplaatsen in bed een stuk makkelijker en verminderen wrijving tussen het lichaam van de patiënt en het matras waarop hij ligt met 90 procent. Alle verplaatsingen kunnen in bed moeiteloos en zonder zware fysieke belasting uitgevoerd worden door een persoon.
Let op
- In het geval van weinig ervaring met het gebruik van transferhulpmiddelen is het advies om het verplaatsen van de patiënt met twee personen uit te voeren. Het is hierbij ook van belang dat het hoofd van de patiënt ondersteund wordt tijdens het verplaatsen.
- Met deze transferhulpmiddelen mag een patiënt nooit opgetild worden. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Tevens is verschuiven veiliger en minder belastend voor de verzorgende.
- Gebruik een persoonsgebonden transferhulpmiddel of zorg voor een goede hygiëne om het risico op kruisbesmetting te voorkomen. Bij ziekte, bloed etc. altijd een persoonsgebonden transferhulpmiddel gebruiken.
Hulpmiddelen voor in de auto
Naast de transferhulpmiddelen zijn er ook verschillende hulpmiddelen geschikt wanneer u in en uit een auto wilt stappen. De Handybar voor in de Auto biedt extra ondersteuning bij het in- en uitstappen van de auto. De handgreep auto wordt bevestigd door het raam te laten zakken en de bij geleverde riem rond het portier vast te maken. Hierdoor kunt u kracht zetten met uw arm en makkelijker uit de auto stappen. Een ander hulpmiddel is de Sta-Op-Hulp Upeasy. Deze kan overal gebruikt worden en geeft in de auto hetzelfde effect als een sta-op stoel, maar wanneer u in een auto zit kan deze ideaal zijn omdat u uit best een lage instap omhoog moet komen. Tevens zorgt het ervoor dat deze omhoog staat wanneer u wilt gaan zitten en voorkomt het hiermee dat u ver hoeft te zakken. U 'valt' hierdoor niet in de stoel.
Wanneer u meer informatie wilt over ons brede assortiment aan transferhulpmiddelen, neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan klaar om u advies te kunnen geven.