Zelftesten corona
Wanneer moet u een sneltest doen?
Hoewel de wereld weer langzaam opengaat, is het gevaar nog niet helemaal geweken. Let daarom ook goed op uzelf en uw omgeving. De Rijksoverheid raadt het aan om een zelftest te doen in de volgende gevallen:
- U heeft corona gerelateerde klachten.
- U gaat naar uw werk waar u werkt met mensen die een verhoogd risico op een ernstig verloop van corona hebben.
- U bent in contact geweest met iemand met corona
Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
- Hoesten;
- Verkoudheidsklachten zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen keelpijn;
- Benauwdheid;
- Verhoging of koorts;
- Plotseling verlies van reuk en/of smaak.
Hoe werken antigeen zelftesten voor corona
Onze antigeentesten zijn zelftesten. Dit betekent dat u ze gemakkelijk en snel op uzelf kunt toepassen. De duidelijke handleiding legt u stap voor stap uit hoe precies.
Antigeen sneltesten werken middels een reactie op de voedingsstof die het coronavirus nodig heeft om te overleven dat mogelijk in materiaal verkregen uit een uitstrijkje uit de neusholte. Vanaf het moment dat iemand het virus heeft ingeademd, bevinden deze coronastoffen zich in het lichaam. Het uitstruikje moet gedaan worden met een neusswab, oftewel een wattenstokje. Aan de hand van dit uitstrijkje met neusslijm wordt getest of het virus zich in de luchtwegen bevindt van de geteste persoon. Met andere woorden, de antigeen zelftesten geven aan of de geteste persoon drager is van het coronavirus en potentieel besmettelijk is.
Het testresultaat uit zich na ongeveer 20 minuten na afname van de Flowflex sneltest.
Een positieve zelftest testuitslag. En nu?
Als uw zelftest een positieve uitslag weergeeft dan dient u een direct in isolatie te gaan . Met andere woorden; u dient thuis te blijven. Heeft u huisgenoten? Blijf dan op de eigen kamer.
Hoe lang u in isolatie moet blijven, hangt af of u coronaklachten heeft of niet.
Test u positief met coronaklachten? Dan gaat u minimaal 5 (en maximaal 10) dagen in isolatie. U begint te tellen vanaf het moment dat u klachten kreeg. Dit is dan dag 0. U mag na 5 dagen uit isolatie als de klachten tenminste 24 uur lang over zijn.
Test u positief zonder coronaklachten? Dan dient u vijf dagen in isolatie te gaan. De testdag is dan dag 0.
Krijgt u toch nog klachten? Dan begint u opnieuw met tellen. De dag dat u klachten ervaart, is dag 0.Werken de sneltesten ook effectief voor de gemuteerde varianten van COVID-19?
Ja, de sneltesten werken ook effectief bij de mutaties van COVID-19. Dit geldt ook voor de Omirkon variant.
De stoffen waarop getest wordt, zijn dezelfde stoffen als bij de niet gemuteerde variant.
Wat zijn IgM en IgG antistoffen?
Indien u besmet raakt met een virus, gaat uw immuunsysteem antilichamen aanmaken om dit virus te bestrijden. IgM is een snel reagerend antilichaam en wordt dus in een vroeg stadium gevorm na een infectie tijdens de eerste afweerreactie. IgG antistoffen worden in een later stadium gevormd en zijn ook de langerwerkende antilichamen.
Wanneer beide types antistoffen in het bloed gevonden worden, wordt immuniteit opgebouwd. Let op; Hoewel een positieve test op zowel IgG mogelijk duidt op een zekere immuniteitsgraad is, is het nog onduidelijk hoe lang IgG antilichamen tegen COVID-19 in het lichaam blijven. Onderzoek moet dit nog uitwijzen.
Zijn sneltesten betrouwbaar?
Om te kijken naar de betrouwbaarheid van de sneltesten kijken we naar twee betrouwbaarheidscijfers: Sensiviteit en specificiteit.
Sensiviteit: De sensiviteit van een test is het percentage correcte positieve uitslagen onder zieke mensen. Hoe hoger de sensitiviteit van een test, hoe beter de test is in het opsporen van zieke mensen.
specificiteit: De specificiteitvan een test is het percentage correcte negatieve uitslagen onder zieke mensen. Ook hier geldt, hoe hoger hoe beter.Hoe hoger de sensitiviteit van de test, hoe accurater de test gezonde mensen als gezond bestempeld.
In het ideale geval hebben testen dus een score van 100% op sensitiviteit én van 100% op specificiteit, maar niet veel bestaande testen dragen deze scores.
Hoe scoren de Flowflex sneltesten op deze eigenschappen?
De Antigeen zelftest: Deze testen scoren 97,1% op sensiviteit en 99,5% op specificiteit.
Voordelen van een sneltest
De voornaamste voordelen van een Corona sneltest zijn:
- Snel resultaat: Dit is voor veel mensen een groot voordeel ten opzichte van testen via een teststraat waar je tot 2 dagen op het resultaat moet wachten. Een snel resultaat geeft meer zekerheid. Na circa 15 minuten na afname van de test is de uitslag bekend.
- Op uzelf toepassen: De Antigeen zelftest kunt u snel en gemakkelijk op uzelf toepassen, waar en wanneer u wilt. Zo bent u een stuk minder afhankelijk van testlocaties.
- Schaalbaar: Daarnaast is het voor veel bedrijven handig dat sneltesten schaalbaar zijn en eventueel op eigen locatie afgenomen kunnen worden door een zorgprofessional.
- Minder pijnlijk: Een ander voordeel wat Antigeen sneltesten betreft, is dat ze een stuk minder pijnlijk zijn. De neusswabs hoeven niet zo diep de neusholte als bij PCR testen. De afname is dan ook binnen enkele seconden gebeurd.
- Goedkoop: Sneltesten zijn doorgaans gemiddeld stukken goedkoper dan b ijvoorbeeld een PCR test.
Andere hulpmiddelen naast sneltesten
Hulpmiddelwereld biedt naast de Flowflex sneltesten voor corona nog andere corona-gerelateerde hulpmiddelen aan, zoals chirurgische mondneusmaskers type IIR, FFP2 mondkapjes, FFP3 maskers en Sterillium Med.