Medische pantoffels
Wat zijn medische pantoffels?
Pantoffels kun je omschrijven als lichte en gemakkelijke schoenen voor in huis. Ze worden nogal eens in één adem genoemd met sloffen, maar dat is niet helemaal terecht. Hoewel beiden zijn bedoeld om binnenshuis te dragen, is de pantoffel veel degelijker dan de slof. Pantoffels hebben een stevige zool en meestal een dichte achterkant. Je loopt er dus net zo makkelijk mee als op normale schoenen. Omdat ze van soepel materiaal zijn gemaakt, voelen ze echter veel comfortabeler aan trek je ze makkelijk aan en uit.
Sloffen daarentegen zijn veel slapper en open aan de achterkant waardoor je er zo instapt. Op sloffen loop je een stuk minder gemakkelijk en minder stabiel. De kans dat je uitglijdt of valt is dan ook groter. Je zou het verschil tussen de pantoffel en de slof kunnen vergelijken met die tussen een sandaal en een slipper. Stevige pantoffels zijn voor ouderen daarom ook een stuk veiliger. Met deze reden worden ze ook wel medische-, antislip- of diabetes pantoffels genoemd.
Van kurk tot rubber en antislip
Over de herkomst van het woord pantoffel bestaan verschillende theorieën. Zo wordt het onder meer in verband gebracht met het Griekse woord pantóphellos. Dat betekent zoiets als ‘geheel van kurk’. Dit zou er op kunnen duiden dat de zolen oorspronkelijk van kurk werden gemaakt. Tegenwoordig worden die zolen vervaardigd van materiaal zoals rubber (latex) en zijn ze meestal voorzien van een antislip laag. Wanneer je op zoek bent naar een comfortabele, lichte 'schoen' voor in huis en lekker warme voeten wilt hebben dan is een pantoffel uitermate geschikt.
De belangrijkste eigenschappen van medische pantoffels op een rij:
- Je kunt ze eenvoudig aan en uit trekken.
- Ze zijn meestal voorzien van een verstelbare klittenbandsluiting.
- Antislip zolen verhogen de veiligheid binnenshuis en zorgen ervoor dat je niet snel zal uitglijden.
Waarom medische pantoffels dragen in huis?
Comfort is een belangrijke reden. Wat is er tenslotte aangenamer dan lekker warm en zacht schoeisel om je voeten te hebben? Er zijn echter nog veel meer redenen te bedenken waarom je eigenlijk niet zonder de pantoffel kunt.
- Koude voeten: Veel mensen zullen direct aan pantoffels denken wanneer ze koude voeten hebben. Nu heb je daar in Nederland regelmatig mee te maken. Het komt voor bij jong en oud. Koude voeten heb je trouwens echt niet alleen tijdens de wintermaanden. Vooral 's avonds kan het een flink deel van het jaar nog behoorlijk afkoelen. Uitgezonderd van de zomermaanden is de kans op koude voeten dus eigenlijk een groot deel van het jaar aanwezig. Zeker wanneer je in plaats van vloerbedekking, plavuizen of laminaat op de vloer hebt. Los van het klimaat spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van koude voeten.
- Vaak moet de oorzaak voor koude voeten worden gezocht in een slechte bloedcirculatie. De volgende factoren spelen daarbij een rol:
- te nauwe schoenen
- zweetvoeten
- te weinig beweging
- te lang in dezelfde houding zitten
- roken
- schommelende hormonen (bij vrouwen)
- medische oorzaken zoals diabetes, reuma of hartproblemen. - Pijnlijke voeten: Wanneer je de hele dag hebt gestaan of veel hebt gelopen, kun je 's avonds last hebben van pijnlijke voeten. Een medische pantoffel biedt comfort en zorgt ervoor dat je voeten tot rust kunnen komen.
- Veiligheid: Wanneer je bang bent om uit te glijden, dan is de keus tussen op sokken lopen of een pantoffel met antislip zool aantrekken snel gemaakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dankzij een antislip pantoffel verhoog je jouw veiligheid.
- Minder stookkosten: De verwarming iedere dag een graadje lager dankzij een warme pantoffel om je voeten, dat scheelt toch al gauw een leuk bedrag op je energierekening. Zo levert de huisschoen je uiteindelijk nog geld op ook.
Waarom geen schoenen dragen in huis?
- Hygiëne: Heb je er ooit wel eens bij nagedacht hoeveel viezigheid er onder je schoenzolen zit? Gewoon door over straat te lopen, verzamel je continu een hele reeks aan E coli en andere bacteriën, maar ook giftige stoffen. Die wil je toch niet dag in dag uit verspreiden over je hele woning? Ook wanneer je dan eens je schoenen uittrekt en met blote voeten door je woning loopt, is het een weinig frisse gedachte, dat je je voeten blootstelt aan een vuil en onhygiënische vloer. Door je schoenen uit te trekken en pantoffels te dragen in huis, hou je het een stuk schoner en hygiënischer.
- Slecht voor je voeten: Verschillende onderzoeken tonen aan de hele dag op schoenen lopen niet gezond is. Je voeten hebben de ruimte nodig. Je houding en balans verbetert als je zonder schoenen loopt. Af en toe op blote voeten rondlopen is gezond, ook in de soepele pantoffel heeft je voet meer bewegingsvrijheid dan in een strakke schoen.
- Slecht voor je vloer: Misschien denk je dat alleen punthakken een gevaar vormen voor jouw vloer. Echter ook gewone platte schoenen laten hun sporen na. Zo kunnen kleine steentjes die zich hebben genesteld in de zool van je schoenen ongemerkt putjes en krassen veroorzaken. Je houten vloer of tapijt wordt daar echt niet blij van. Waarom je vloer beschadigen als je ook een pantoffel kunt dragen?
Welke maat pantoffels moet ik kiezen?
In principe kun je uitgaan van je schoenenmaat. Houd echter wel rekening met de dikte van de binnenvacht. Deze rekt na verloop van tijd uit. Het is dus mogelijk dat een pantoffel de eerste week wat strakker zit. Bij twijfel kun je kiezen voor een iets grotere maat dan van je schoenen.
Het beste kun je je voeten even opmeten wanneer je niet helemaal zeker bent van de maat. Je kunt dit doen door op een vel papier te gaan staan. Laat iemand de omtrek van je voeten tekenen. Je kunt vervolgens de voetomtrek meten van je grote teen tot aan je hiel. Kom je uit op 22,5 cm dan staat dit gelijk aan maat 36. Je kunt jouw maat vinden in onderstaande tabel.
Maat cm
36 22,5
36.5 23
37 23,3
38 23,9
38.5 24,2
39 24,5
40 25,1
41 25,6
42 26,5
43 27
43.5 27,4
44 27,8
45 28,3
46 29
47 30
48 30,5
Verschillende soorten medische pantoffels
Een pantoffel omsluit meestal zowel de voorvoet als de hiel. Je spreekt in dat geval van een gesloten pantoffel. Er zijn ook open modellen waarin de hiel vrij is. Deze worden meestal een muil(tje) genoemd en kun je vergelijken met sloffen. Je kunt er gemakkelijk in- en uitstappen en ze voelen los aan. De gesloten modellen zijn veel steviger en bieden extra steun bij het lopen binnenshuis. Daarnaast houden ze de voeten lekker warm. Een ander onderscheid dat wordt gemaakt is tussen hoge en lage modellen. De hoge pantoffel sluit rondom de enkels en biedt op die manier nog meer steun.
Verschillende merken
Dunlop maakt zowel voor dames als heren comfortabele huisschoenen. De stijlvolle modellen die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren hebben een grote wijde opening. Dat maakt ze ook geschikt voor personen met gezwollen of dikke voeten. Je kunt ze bovendien eenvoudig aan- en uit trekken.
Pullman Verbandschoenen zijn prima geschikt wanneer je last hebt van een ontsteking of vocht in de voeten. Ze zijn ook gewild bij mensen met artritis. Kenmerkend voor deze huisschoenen is dat het mogelijk is om ze geheel open te maken en te sluiten. Deze verbandschoenen zijn voorzien van een stevige antislip zool en bieden extra versteviging bij de enkel.
Nature Comfort heeft ook pantoffels die je graag zult aantrekken wanneer je pijn hebt in de voorvoeten of last hebt van een ontsteking of reuma. Daarnaast bieden ze voldoende steun wanneer de stabiliteit van je enkels niet zo groot is.