Wandelstokken

Waarom een wandelstok gebruiken?

Wandelstokken bieden tal van voordelen en dat geldt echt niet alleen voor ouderen of sportieve (berg)wandelaars. De stok werd in het verleden inderdaad vaak in verband gebracht met mensen die niet zo goed ter been zijn. Zij hebben tenslotte behoefte aan extra ondersteuning. Dankzij het gebruik van de wandelstok voelen zij zich veiliger, comfortabeler en beter in balans. De stok is echter, zoals de naam eigenlijk al zegt, gemaakt om te wandelen en is daarom geschikt voor iedereen die van een flink stuk stappen houdt. Door gebruik te maken van een stok tijdens het wandelen ontlast u uw enkels, knieën en rug. U houdt het lopen daarom langer vol. Daarnaast beweegt u zich een stuk stabieler over gladde of ongelijke paadjes.

  • Wandelstok actief gebruiken: Wanneer u wandelt, is het belangrijk om de stok op een actieve manier te gebruiken. Dit betekent dat u hem bij elke stap stevig op de grond moet zetten zodat u er goed met uw armen en bovenlichaam op steunt. U ontlast op deze manier niet alleen uw onderlichaam en uw benen, maar u houdt daarnaast uw bovenlichaam in vorm.
  • Welke hand gebruik ik?: Misschien denkt u dat het feit of u links- of rechtshandig bent, bepaalt met welke hand u de stok vasthoudt. Dit is een misvatting. Vooral wanneer u last heeft van uw benen, moet u de stok aan de kant van het goede been houden. U kunt dan namelijk het 'slechte' been tegelijk met de wandelstok naar voren zetten. Dit zorgt voor ondersteuning en uw been wordt hierdoor ontlast. Uw gewicht rust dan namelijk voor een groot deel op de stok in plaats van uw been.

Verschillende soorten wandelstokken

Opvouwbare wandelstokken:

Dit soort stokken zijn ideaal voor wanneer u regelmatig (met de trein of auto) eropuit trekt. U kunt ze overal mee naartoe nemen. Ze zijn makkelijk op te bergen in een plastic hoes die meestal bij de aankoop wordt bijgeleverd. Opvouwbare wandelstokken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes. Ook zijn ze in hoogte verstelbaar. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende handvatten zoals een houten handvat in T-vorm, anatomisch voorgevormd handvat of met comfort grip. Bekijk hier ons complete assortiment opvouwbare wandelstokken.

Wandelstokken met zitje:

Tijdens een wandeling even zitten en uitrusten? Dat is mogelijk dankzij de wandelstokken met een zitje. Dit type is zo ontworpen dat ze makkelijk in en uit geklapt kunnen worden. De zitjes zijn zowel geschikt om er voor een kortere als langere tijd op plaats te nemen. Daardoor kunt u op ieder gewenst moment even je rust pakken en hoeft u nooit bang te zijn dat je niet even kunt zitten. Dat is wel zo fijn wanneer er onderweg geen zitbanken aanwezig zijn. Daarom is deze wandelstok een heel geschikte wandelstok voor ouderen. Uiteraard moet je wel letten op het maximale gebruikersgewicht dat het zitje kan verdragen. Bekijk ons assortiment wandelstokken met zitje.

Een bijzondere wandelstok of hippe wandelstok kopen?

Naast de praktische voordelen van een wandelstok is, hebben veel mensen ook vaker een voorkeur voor een bijzondere of hippe wandelstok, want het oog wilt natuurlijk ook wat als het even kan!

Gelukkig hebben we bij Hulpmiddelwereld ook een aantal hippe en bijzondere wandelstokken in het assortiment. Hier onze 2 hippe, bijzondere wandelstokken:

  1. Wandelstok met kurken handvat Flexyfoot: Flexyfoot is een trendy merk met praktische en hippe wandelstokken. De Flexyfoot wandelstok is een aluminium wandelstok die komt in het blauw of zwart met groene voetjes als patroon. Het handvat van kurk ziet er niet alleen hip uit, maar werkt ademend en geeft verkoeling aan de hand. Daarnaast zorgt de 360 ° draaibare stokdop ervoor dat u zich veilig en stabiel kunt verplaatsen.
  2. Wandelstokken opvouwbaar van able 2: Dit is dezelfde wandelstok als beschreven bij nummer 2 hierboven: Opvouwbaar, in hoogte verstelbaar en.. een hip design! Deze wandelstok is populair onder de dames. Maar heren vergist u zich niet heren, dames houden ook van het zien van een trendy wandelstok bij heren. Zie hieronder in welke hippe designs deze wandelstok komt:

Wandelstok kopen; waar moet ik op letten?

  • Veilig verstelsysteem: Veel wandelstokken zijn tegenwoordig verstelbaar. Zo kunt u de lengte van de stok eenvoudig aanpassen door deze in- of uit te schuiven. U moet er natuurlijk wel van op aan kunnen dat het systeem veilig is en de stok niet zomaar ongevraagd inschuift wanneer u er druk opgeeft. Hierdoor zou u zomaar uw evenwicht kunnen verliezen met alle gevolgen van dien. Let er daarom op dat de uitschuifbare stok een blokkeersysteem heeft dat voldoet aan de veiligheidseisen.
  • Soort handvat: Om te bepalen welk type handgreep (of handvat) u het best kunt gebruiken, is het belangrijk om te weten in welke mate u op de stok leunt en of u veel grip nodig heeft. Hoe minder u er op leunt, hoe eenvoudiger de handgreep kan zijn. Gebruikt u de stok bijvoorbeeld als steuntje bij een korte wandeling dan is het soort handvat van minder belang dan wanneer u er intensief gebruik van maakt. Heeft u meer steun en extra grip nodig, of heeft u snel last van uw handen, dan kunt u veel baat hebben bij een ergonomisch handvat.
  • Soort materiaal: Let ook op het materiaal. Dit is zowel bij de handgreep als de stok zelf van belang. Een plastic handgreep zal sneller glad worden van het zweet. Rubber geeft weer sneller een plakkerig gevoel. Handgrepen van kurk en schuim voelen droger aan. Tenslotte is het soort materiaal van invloed op het feit hoe u in het handvat knijpt tijdens de wandeling. Het materiaal waarvan de stokken zijn gemaakt, is vooral van invloed op het gewicht. Stokken van aluminium of carbon behoren tot de lichtgewicht klasse.
  • Hoogte van de stok: Om comfortabel te kunnen lopen moet u kiezen voor wandelstokken die zijn afgestemd op uw lengte. Lopen met een stok van de juiste hoogte zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten minder worden belast. Wanneer de hoogte van een wandelstok niet goed is ingesteld kan dit bijvoorbeeld een overbelasting van de schouder tot gevolg hebben. U kunt dit zelf meten door rechtop te staan met uw schoenen aan. U buigt uw elle bogen iets naar voren en laat uw armen loshangen. U meet nu vanaf de bovenkant van uw pols tot aan de grond. Dit is de lengte die u nodig heeft voor uw stok, inclusief handgreep. Om de juiste hoogte te bepalen, kunt u meestal ook uitgaan van de helft van uw eigen lengte in centimeters met schoenen aan.

Hoe stel ik een wandelstok op de juiste hoogte in?

Zoals u heeft gezien, moet de hoogte van de wandelstokken dus overeenkomen met uw lichaamslengte en zo zijn ingesteld dat uw lichamelijke klachten zoals pijn in de rug en schouders voorkomen wordt. Voor het instellen van de juiste lengte waardoor u verzekerd bent van optimale steun en comfort kunt u gebruik maken van het volgende stappenplan: 

  1. Zorg dat u rechtop staat.
  2. Laat uw armen ontspannen langs je lichaam naar beneden hangen.
  3. Bepaal aan welke kant u de stok gaat gebruiken.
  4. Zet de stok naast uw goede been (Dus niet aan de zijde van het been dat je wilt ontlasten).
  5. Let erop dat het handvat zich op dezelfde hoogte bevindt als uw handpalm.
  6. Zorg ervoor dat uw schouders ontspannen zijn.
  7. Kijk nu of de stok voldoende steun biedt en verander de hoogte wanneer dit niet het geval is.
  8. Test de hoogte uit op verschillende schoenen. De hoogte van uw schoenen bepaalt namelijk ook de hoogte waarop u de stok moet instellen.
  9. De hoogte instellen, doet u met behulp van de op de stok aanwezige pinnetjes. Om deze te gebruiken, moet u eerst de draairing losdraaien. Vervolgens kunt u het pinnetje induwen en het uitschuifbare deel hoger of lager zetten net zolang tot het pinnetje zich in een van de volgende gaatjes vastklikt. Door de draairing weer stevig aan te draaien, kunt u de wandelstok weer veilig gebruiken op de door u ingestelde hoogte.
Geen producten gevonden voor deze selectie.