Interactieve knuffeldieren

Dementie bij ouderen

Dementie bij ouderen is geen onbekend onderwerp. Ruim 280.000 mensen in Nederland hebben dementie, waarvan 97,7% ouder is dan 65 jaar. Helaas komen hier dagelijks gevallen bij. Volgens het CBS staat dementie op de eerste plek van snelst groeiende doodsoorzaken in Nederland. Veel mensen worden dus met dementie geconfronteerd. Al is het niet zelf, dan wel in hun directe omgeving.

Dementie heeft niet alleen impact op de dementerenden zelf, maar heeft ook een grote impact op hun naasten. Zij krijgen de achteruitgang van de dementerende mee, wat natuurlijk verschrikkelijk is om te zien. Daarbij komt het vaak voor dat de naasten de mantelzorgers zijn van de dementerende. Daarbij zal de dementerende met deze voortdurende achteruitgang steeds afhankelijker worden van zijn mantelzorgers. Ongeveer 74% van de dementerende ouderen woont nog thuis en wordt verzorgd door mantelzorgers. Ruim de helft van deze mantelzorgers is overbelast. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen ontwikkeld om mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners te ondersteunen.


Hulpmiddelen bij Dementie

Goede hulpmiddelen bij Dementie kunnen de kwaliteit van leven van iemand met dementie verhogen. Veel hulpmiddelen hebben als positieve bijkomstigheid dat ze ook vaker de mantelzorgers en zorgverleners ontlasten.

Er zijn een legio hulpmiddelen bij Dementie op markt. Zo zijn er speciale kalenderklokken die mensen met dementie helpen met structuur behouden of aanbrengen in hun dagelijkse leven, makkelijk te bedienen seniorentelefoons, pilledoosjes met alarmverzwaringsdeken en interactieve robot katten en een robot hond. Je hebt veel praktische hulpmiddelen bij dementie, maar therapeutische hulpmiddelen bij dementie worden ook steeds populairder. De robot kat en de robot hond zijn voorbeelden van zo’n therapeutische hulpmiddelen.


Een interactief knuffeldier als therapeutische hulpmiddelen bij Dementie

Therapeutische hulpmiddelen zijn niet-medicinale hulpmiddelen die bijdragen aan het welzijn van iemand. Mensen met dementie ervaren vaker onrust en rusteloosheid. Deze rusteloosheid kan zich qua gedrag uiten op verschillende manieren. Zo kan het zijn dat ze door het hele huis opzoek zijn naar dingen of dat ze veel onrustige bewegingen maken. Aan de andere kant kunnen dementerende ouderen ook vaker heel afwezig zijn. Ze kunnen heel erg in zichzelf gekeerd zijn en veel voor zich uit staren. Bepalen hoe u daar het beste mee om kunt gaan is lastig, want dat verschilt per persoon. U kunt het beste zelf wat hulpmiddelen uitproberen. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken naar waar uw dementerende (groot)ouder vroeger affiniteit mee had, bijvoorbeeld met dieren. Wellicht had uw dementerende (groot)ouder vroeger een kat of hond waar hij/zij heel veel plezier aan beleefd heeft. Helaas is het lastig voor dementerende ouderen om een hond of kat te verzorgen, maar dan zou een interactieve robothond of interactieve robotkat ideaal zijn. Een interactief robotdier kan voor rust en gezelschap zorgen.

Geen producten gevonden voor deze selectie.