Incontinentie luiers
Wat zijn luiers voor volwassenen?
De incontinentie luier kunt u stevig vastzetten op de heup. Dat is mogelijk dankzij een sluitsysteem van klittenband. U kunt de sterke plakstrips zelf zo strak doen als u wilt. Uiteraard is het daarbij wel de bedoeling dat ze volledig aansluiten op uw lichaam. Hierdoor blijft de luier goed op zijn plaats zitten en kan al het vocht worden opgenomen in de daarvoor bestemde wattenlaag, zelfs als u ligt. Zo voorkomt u lekkage en dat geeft wel zo'n veilig en geruststellend gevoel. Lees hier hoe u de luier aandoet of aanbrengt.
De incontinentie luiers zijn daarbij ook ademend zodat het niet gaat broeden in de luier. Dit is met dusdanig kleine gaatjes gedaan zodat warme lucht uit de luier kan ontsnappen, maar dat de luier niet kan lekken. Ondanks dat incontinentie luiers ademend zijn, is het belangrijk om de huid in dat gebied goed te verzorgen. Lees onderaan de pagina meer over het verzorgen bij incontinentie.
Incontinentie luiers versus Incontinentie slip
Continentie luiers en continentie slips worden dikwijls door elkaar gebruikt, maar wat is nu precies het verschil?
In principe komt het op hetzelfde neer. Zowel incontinentie luiers als incontinentie slips worden gebruikt bij het urineverlies en het verlies van ontlasting. Ze kunnen ze allebei een grote absorptiecapaciteit hebben, maar uiteraard verschilt dit per merk en per soort hoeveel de luier precies kan opvangen. Het enige verschil is dat luiers voor volwassenen vaker worden aangeduid als slips. Bij de term luiers is men ook vaak geneigd om aan luiers te denken voor kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn. Grote merken zoals TENA en Abena hebben ook lijnen uitgerold met de benaming slip. In principe komen incontinentie luiers en incontinentie slips dus op hetzelfde neer, alleen wordt de benaming incontinentie slips vaker gebruikt als het gaat om luiers voor volwassenen.
Super absorberende korrels
De slips zijn in staat om een grote hoeveelheid vocht op te nemen. Dat gebeurt met behulp van een aantal kleine witte korrels die beter bekend zijn als SAP korrels. SAP staat voor super absorberende polymeren en doen hun naam zeker eer aan. Ze zijn zo goed in staat om vocht op te nemen dat je maar een theelepeltjes korrels nodig hebt om een halve liter water te absorberen. De korrels zitten verspreid in een laag watten waarin het vocht wordt opgenomen. De wattenlaag blijft echter gewoon droog. Dit komt omdat zodra de urine binnenstroomt, de SAP korrels het vocht snel omzetten in een gel. Zo heeft u altijd een droog gevoel. Bovendien hoeft u zich ook geen zorgen te maken om een vervelende urinegeur. De SAP korrels zorgen er namelijk ook voor dat de ammoniak uit de urine wordt geneutraliseerd.
Waarom incontinentie slips dames of incontinentie slips heren kopen?
- Slips zijn over het algemeen unisex. Ze zijn dus geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Zowel voor de incontinentie slips dames als heren geldt dat zij over een grote opnamecapaciteit beschikken. Omdat u de slips voor een langere tijd kunt dragen, zijn ze ook een praktisch hulpmiddel voor tijdens de nacht.
- De slip heeft niet alleen een sterk, maar ook een zeer snel absorptievermogen. De super absorberende korrels zetten het vocht razendsnel om in een gel. Dankzij het feel dry gevoel kunt u gewoon de dingen blijven doen die u graag wilt.
- Het sluitsysteem van klittenband zorgt ervoor dat de slip goed vast blijft zitten waardoor de kans op lekkage erg klein is. De incontinentieslip is daarom zowel geschikt voor mensen die last hebben van een lichte, matige als een zware vorm van urineverlies.
Incontinentie luiers in de zorg
Incontinentie luiers, of incontinentie slips, zijn een comfortabele en optimale manier om urine en/of ontlasting verlies effectief aan te pakken. Ook in de zorg kan het gebruik van incontinentie luiers een optie zijn die het overwegen waard is. Luiers zullen namelijk niet zo snel gaan lekken. Zeker als het mensen betreft die bedlegerig zijn, is de kans op lekkage groter. Dit is niet het geval bij luiers, omdat deze op de heup vastgezet waardoor de benen altijd goed beschermd blijven. Bij incontinentie luiers is het ook mogelijk om deze tussentijds te openen zonder dat het nodig is dat de luier dan meteen vervangen moet worden. De luier kan dus ook makkelijk opnieuw worden vastgezet indien gewenst.
Welke luiers voor volwassenen zijn er?
Incontinentie luiers worden door verschillende merken aangeboden. Drie grote spelers hier zijn TENA, Abena en Attends. Alle drie echte experts op het gebied van incontinentiemateriaal.
TENA Slips
TENA biedt verschillende soorten incontinentie slips aan. Het verschil tussen de slips zit voornamelijk in de absorptiecapaciteit:
- TENA Slip Plus: Absorptiecapaciteit 6 van de 8 druppels
- TENA Slip Super: Absorptiecapaciteit 7 van de 8 druppels
- TENA Slip Maxi: Absorptiecapaciteit 8 van de 8 druppels
- TENA Slip Ultima: Absorptiecapaciteit 9 van de 9 druppels
Alle TENA Slips waarborgen een gezonde huid en zijn geaccrediteerd door de Skin Health Alliance. Door de combinatie van de FeelDry Advanced technologie die ervoor zorgt dat urine snel opgenomen en het ademend materiaal waarvan de incontinentie luiers zijn gemaakt is de kans op huidirritatie kleiner. Doordat TENA Slips vastgemaakt worden door middel van een klittenbandsysteem is het mogelijk de luiers meerdere keren te hersluiten, bijvoorbeeld bij een toiletbezoek of als de slip gecorrigeerd moet worden omdat die bijvoorbeeld niet goed is vastgemaakt.
De opstaande vochtafstotende randjes verkleinen de kans op lekkage, ook bij liggend gebruik. Indien de incontinentie luier toe is aan vervanging, kleurt de urine-indicator van geel naar blauw. De TENA Slip varianten komen in verschillende maten zodat er voor iedereen een geschikte slip tussenzit. Zo heeft TENA ook incontinentie luiers in grote maten, zoals de TENA Bariatric Slip Super 2XL en de Bariatric Slip Super 3XL, en voor kinderen, zoals de TENA Slip Junior.
Abena Abri-Form
Abena noemt het assortiment incontinentie luiers Abena Abri-Form. De maten worden hetzelfde aangeduid als bij TENA, dus met XS (Extra Small), S (Small), M (Medium), L (Large) en XL (Extra Large). De absorptiecapaciteit is aangegeven met de cijfers 1 t/m 10, waarbij 1 voor de incontinentie luiers staat met de laagste absorptiecapaciteit en 10 de grootste. Om de absorptiecapaciteit makkelijk met ander incontinentiemateriaal te kunnen vergelijken, hebben wij ook nog de absorptiecapaciteit met druppels aangeduid.
Ook de Abri-Form luiers bevatten een urine-indicator die aangeeft hoe vol de luier en waar de urine in de luier zit. De incontinentie luiers van Abena hebben aan de binnenzijde anti-lekrandjes waardoor u beschermt bent tegen lekkages. De Top-Dry laag zorgt ervoor dat uw huid droog blijft. Tot slot hebben de Abri-Form luiers ook nog een anti-lek barriére aan de achterzijde zodat er geen urine via de bovenkant van de luier kant eruit kan lopen.
Attends Slips
Ook Attends heeft genoeg keuze wat betreft incontinentie slips. De Attends slips hebben een maximale absorptiecapaciteit van 3,5 liter, maar dan kan er ook geen druppel meer bij. Het is dan ook aan te raden om niet te wachten met vervangen tot de luier aan zijn 3,5 liter zit.
De Attends slips zet u vast met plakstrips. De incontinentie luier komt dan goed rond de benen te zitten. Zorg dat de elastieken mooi in de liezen vallen en dat het goed tegen de rug en buik zit. Zo verkleind u de kans op lekkage.
Attends heeft de Slip Regular, Regular Plus en de Slip Active in het assortiment. De Slip Active is een incontinentie luier die gebruikt kan worden indien u een actiever leven leidt. De Slip Regular komt in absorptieniveau 9 en 10, de Regular Plus in 10 en de Active in 9 en 10.
Alle drie de varianten hebben absorptiekorrels in de kern zitten om het vocht in een gelachtige massa om te zetten om zo onaangename geurtjes tegen te gaan. De Quick-Dry tenchonolige direct onder de zachte bovenlaag zorgt ervoor dat urine snel geabsorbeerd wordt zodat het vocht niet meer in aanraking blijft met de huid. Hierdoor blijft de huid droog. De Slip Active en Regular hebben daarnaast ook nog een luchtdoorlatende buitenlaag zodat de huid kan blijven ademen en spiraalvormige vezels die zorgen voor een snelle opname en verdeling van de urine. De ammoniak wordt zo veilig ingesloten. Dit maakt het mogelijk een lagere PH-waarde te bereiken die dichter bij de PH-waarde van de huid ligt.
Hoe trek ik incontinentie luiers en slips aan?
Het aantrekken van een incontinentie luier kan een uitdaging zijn als u hier nog geen ervaring in heeft. De luier kan in principe op twee manieren aangebracht worden: Als u of degene waarbij u de luier gaat aanbrengen staat of deze ligt. Onderstaand ziet u een afbeelding die stap voor stap weergeeft hoe u een incontinentie luier aandoet.

Welke verzorging is aan te raden bij het gebruik van incontinentie luiers / incontinentie slips?
Urine verlies en verlies van ontlasting kan belastend zijn voor de voor de huid, en zeker voor de huid van ouderen. In urine en ontlasting zitten namelijk bepaalde enzymen die schadelijk zijn voor de huid. Daarbij verweekt urine en ontlasting de huid ook. Schade aanbrengen door de urine en ontlasting bij incontinentie aan de huid wordt ook wel incontinentie dermatitis genoemd. De huid wordt rood en raakt geïrriteerd. Zeker ouderen moeten hiermee oppassen gezien de oudere huid kwetsbaarder is en minder kan verdragen dan jongeren huid. Hoe dat precies zit leest u hier.
Goede verzorging bij het gebruik van incontinentie luiers of andere incontinentiematerialen is daarom van groot belang. Om irritatie en roodheid zoveel mogelijk te vermijden kunt u de volgende drie stappen aanhouden:
Stap 1: Drooghouden. Zorg ervoor dat de plek die in aanraking komt met urine en ontlasting zoveel mogelijk drooggehouden wordt. Dit kunt u doen door incontinentiemateriaal te kiezen die voor u en uw situatie het meest geschikt is. Denk hierbij aan de juiste maat, goede kwaliteit, het juiste absorptieniveau en incontinentiemateriaal voor het juiste moment (’s nachts, overdag, actieve momenten etc).
Stap 2: Schoonhouden. Het is belangrijk dat het gebied bij en rondom de incontinentie luier of incontinentiemateriaal goed schoongehouden wordt. Was de huid niet alleen maar met water (in verband met de PH-waarde) of was deze liever niet met reguliere shampoo, maar kies ervoor om deze te wassen met producten die speciaal zijn ontworpen voor de kwetsbare, oudere huid en die de huid ondersteuning bieden bij belasting door urine of ontlasting verlies. Kijk hiervoor eens bij onze wassen en reinigen producten speciaal ontwikkeld voor gebruik bij incontinentie. Deze producten zijn naast dat ze de huid ondersteunen door bijvoorbeeld de PH-waarde te herstellen ook handig in gebruik. Zo hoef je sommige producten niet na te spoelen met water en zeep, zoals bijvoorbeeld TENA Wash Mousse.
Stap 3: Beschermen. Na het opvolgen van stap 1 en 2 is het nu tijd om het schoonhouden te waarborgen door de huid te beschermen met bijvoorbeeld TENA Zinc Cream of barrière crème. Barrière crèmes zorgen ervoor dat er een dun laagje op de huid wordt gelegd die dient als beschermlaag. Deze beschermlaag biedt bescherming tegen schadelijke stoffen (in bijvoorbeeld urine) en helpt u de conditie van uw huid te behouden. Een mooie laatste stap om het proces af te ronden!
Heeft u verder nog vragen over incontinentie slips of vraagt u zich af welke het meest geschikt is voor u? Neem dan gerust contact met ons op.
Ander incontinentiemateriaal
Hulpmiddelwereld biedt naast incontinentie slips ook nog ander incontinentiemateriaal aan. Denk hierbij aan urinalen, incontinentie broekjes, incontinentie inleggers, incontinentie onderleggers en incontinentiematrassen. Bekijk hier het complete assortiment incontinentiemateriaal!