Seniorenklokken

Wat zijn seniorenklokken?

Ouderdom komt met gebreken. Dingen die jarenlang de meest normale zaak ter wereld waren, kunnen soms opeens een stuk moeilijker gaan. Klokkijken is daar een voorbeeld van. Omdat senioren kunnen kampen met verschillende ouderdomsproblemen zijn er diverse soorten seniorenklokken ontwikkeld die niet alleen helpen om te zien hoe laat het is, maar bijvoorbeeld ook welk deel van de dag het is. Vooral voor mensen met geheugenproblemen kan dit van grote waarde zijn.

Een goede seniorenklok onderscheidt zich doordat ze eenvoudig zijn te bedienen en de tijd duidelijk wordt weergegeven. Seniorenklokken zijn ook bekend onder de namen kalenderklok en dementieklok. Er zijn zowel digitale als analoge klokken verkrijgbaar.

Klok met Grote cijfers en letters

Wie niet meer zo goed kan zien, is gebaat bij een klok met grote cijfers en letters. Naast het grote formaat moet ook de achtergrond duidelijk van kleur verschillen zodat er sprake is van voldoende contrast. Bij sommige seniorenklokken is het ook mogelijk om de cijfers en letters in een andere kleur weer te geven. Dit kan handig zijn wanneer u een bepaalde kleur beter ziet dan een ander.

Sprekende klok

Het tijdstip, de dag en het dagdeel horen uitspreken in plaats van te lezen, is voor mensen die slechtziend of blind zijn, een uitstekend hulpmiddel. Dit type klok spreekt vaak meerdere talen. Daarnaast spreken sommige klokjes zowel de analoge (tien over drie )als digitale tijd (vijftien.tien) uit.

Dementieklok met dag, dagdeel, datum en tijd

Mensen met dementie of Alzheimer zijn gebaat bij zoveel mogelijk structuur en rust in hun leven. De speciaal voor deze groep ontwikkelde seniorenklokken zorgen voor die structuur. De dementieklok geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de dag en de datum. Vaak wordt ook het dagdeel, ochtend of middag, nog weergegeven. Dit maakt het eenvoudig en overzichtelijk om de tijd in de gaten te houden.

Analoge klok is vertrouwd

Ouderen hebben allemaal klok leren kijken met een klok met wijzers. Een analoge klok blijkt daarom vaak een goede keuze wanneer er sprake is van dementie. Sommige klokken kunnen de tijd overigens zowel analoog als digitaal weergeven.

Seniorenklok met alarm

Vaak hebben seniorenklokken ook een alarmfunctie. Daardoor kan worden voorkomen dat een belangrijke afspraak of het innemen van medicijnen wordt vergeten. Het is wel van belang dat de alarmfunctie eenvoudig te bedienen is.

Tip: Plaats meerdere seniorenklokken in huis

Personen met dementie of Alzheimer kunnen soms vergeten waar de klok staat. Daarom is het aan te raden om meerdere klokken te plaatsen in huis. Naast de woonkamer, zijn ook de slaapkamer, keuken en toilet goede plekken om te kunnen zien hoe laat het is.

Geen producten gevonden voor deze selectie.